Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

20 Mayıs 2014 Salı

Vatandaşın gözünde şehit olan madencilerimiz yasal olarak da şehit sayılacak - HANGİ HAKLAR VERİLECEK?

Soma Madenci Şehitliği'nde Yürek Burkan Manzaralar,

Şehitlik kriteri

Maden faciasında can veren 301 işçinin yakınlarının sivil şehit haklarından yararlanması için düğmeye basıldı. 

Kırıkkale formülü gündemde. 

Karar bugün verilecek

Hükümet, Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden 301 işçinin yakınlarının sivil şehitlere tanınan haklardan faydalandırılmasına ilişkin inceleme başlattı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yaptığı ön çalışma, Bakan Ayşenur İslam tarafından bugün gerçekleştirilecek Bakanlar Kurulu toplantısında sunulacak ve karara bağlanacak. 

BAKANLAR KURULU... 
Yapılan incelemeye göre; formül olarak maden işçileri için, Kırıkkale'deki Makine Kimya Endüstrisi'ne (MKE) ait fabrikalarda yaşanan patlamalarda ölen işçiler için yapılan düzenlemenin bir benzeri öngörülüyor. Sivil şehit yakınlarına istihdam hakkı sağlayan yasada, MKE patlamalarında ölen işçiler de özel bir düzenlemeyle kapsama alınmıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla maden işçilerinin var olan şartlarının iyileştirilmesi ve maden kazalarında ölenlerin yakınlarına yeni haklar tanınması için başlatılan çalışmada, sivil şehitlere tanınan istihdam hakkının da sağlanıp sağlanamayacağına ilişkin inceleme yapılıyor. Bu konuda yetkilendirilen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın hazırladığı ön çalışma, Bakan Ayşenur İslam tarafından bugün Bakanlar Kurulu toplantısında sunulacak ve karara bağlanacak. 

FORMÜL BELLİ OLACAK 
Maden işçilerine sivil terör mağdurlarına tanınan istihdam, kredi kolaylığı gibi hakların verilmesine yönelik formül belli olacak. Sivil şehit yakınlarına istihdam hakkı sağlayan yasada yapılan özel düzenlemeyle, MKE'ye ait fabrika, işletme, müesseselerde patlayıcı maddelerin üretimi, incelenmesi, muhafazası ve nakli sırasında olan patlamalar nedeniyle yaşamını yitirenlerin yakınları ile engelli duruma düşenler, kamuda istihdam hakkından faydalandırılmıştı. 

Yakınlarını kaybeden Somalı'lar için sivil şehitlik hakları gündeme geldi. Vatandaşın gözünde şehit olan madencilerimiz yasal olarak da şehit sayılacak. 

HANGİ HAKLAR VERİLECEK?
Soma'daki maden faciasında ölenlerin yakınlarına sivil şehitlik kapsamında şu hakların sağlanması bekleniyor: Ölenlerin yakınlarına, 85-100 bin lira arasında toplu bir tazminat ödenebilecek. Ölenlerin eş veya çocuklarından bir veya ikisine veya kardeşine kamuda iş verilebilecek. 20 yıl vadeli ve faizsiz konut kredisi TOKİ desteğiyle verilebilecek. Konut kredisi için muhtaçlık koşulu da aranmayacak. Konut almak istemeyenlere, ekonomik durumlarına bakılmaksızın 10 yıl süreyle kira yardımı yapılabilecek. Çocuklara, üniversiteyi bitirene kadar karşılıksız burs verilebilecek. Ölenlerin ihtiyaç sahibi anne ve babasına da ayrıca maaş bağlanabilecek. Ölenlerin eş, çocuk ve anne-babası, şehir içi toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanabilecek. Trenlerde yüzde 50 indirim uygulanacak. Elektrik ve suda yüzde 50 indirim uygulanacak. 

'GEREKEN YAPILACAK'
İçişleri Bakanı Efkan Ala, Soma'daki faciada hayatını kaybeden 301 maden işçisinin, şehit sayılmaları için her türlü çalışmayı yapacaklarını söyledi. Bugün yapılacak Bakanlar Kurulu'nda konu gündeme gelecek. Yapılacak yasal düzenlemenin Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olmaması için de formül aranıyor. Düzenlemenin detayları bugün belli olacak. 

Kaynak: Burcu ÇALIK - TAKVİM

--
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA



Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK Sorularınız İçin Yazın:

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Hesaplama

En erken nasıl emekli olacağınızı öğrenmek ister misiniz?

Emeklilik durumunuz hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınızı emeklilikuzman@gmail.com adresine gönderiniz. 

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com