Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

24 Mart 2014 Pazartesi

3600 gün yasasından yararlanabiliyor muyum? - Tazminat alma hakkım var mı?


8 Eylül 1999 dan sonra sigortalı olan 15 yıl süre ve 3600 günle tazminat alarak ayrılamaz

Soru: 2 Şubat 2006 yılından beri bir işletmede çalışmaktayım. Bir takım sorunlardan dolayı işten ayrılmak zorundayım. Sizden ricam ben bu 3600 yasasından yararlanabiliyor muyum? Tazminat hakkım var mı? İşyerinden kendim ayrılıyorum. Ayrıca firmadan ayrılırken tazminat konusunda nelere dikkat etmem konusunda bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Erkan ÖZ

Cevap: Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındakileri sağlayanlar,  kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabiliyor.  8 Eylül 1999’dan önceki bir tarihte ilk defa sigortalı olanlardan,  yaş haddinden emekli olmak için yaş dışında,15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme şartları aranmaktadır. Dolayısıyla, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödemesi olan sigortalı, kendi isteğiyle işinden ayrılsa da, kıdem tazminatı alabiliyor. 

Şayet başlangıcınız 8 Eylül 1999’dan önceki bir tarih ise, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartlarını sağlıyorsanız kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz.

Başlangıç tarihiniz 8 Eylül 1999’dan sonraki bir tarih ise, 15 yıl ve 3600 günle kıdem tazminatı alarak ayrılamazsınız.  Priminizi 7000 güne tamamlayacağınız tarihte kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz.

İşyerinde 3 yıldan fazla süredir çalıştığınızdan, işten ayrılacağınızı 8 hafta önce işverene yazılı olarak bildirmeniz(ihbar) etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde işverene 8 haftalık ücretiniz tutarında ihbar tazminatı ödemek zorun da kalırsınız.

 

SSK memur kız çocuğuna yetim aylığı bağlamaz

Soru: Annem ve babam SSK’ dan emekli. Ve her ikisi de vefat etti. Ben de Devlet memuruyum. Annem ve babamdan aldığım yetim maaşı kesildi. Sürekli SGK da bu konuyla ilgili değişiklikler oluyor. Bu değişiklikleri takip edemiyorum. Yetim maaşı alabilir miyim?

Aynur DEMİRDAĞ

Cevap: SSK sigortalı çalışan veya kendi çalışmalarından dolayı sosyal güvenlik kurumundan gelir veya aylık alan kız çocuklarına yetim aylığı bağlamaz. Memur olarak çalıştığından SSK’dan emekli anne veya babanızdan dolayı yetim aylığı alamazsınız.

 

Sigortanızın 15 yaşında başlaması sorun oluşturmuyor

Soru:1973 doğumluyum.1988 tarihinde sigortam başladı. 4400 gün pirimim var. İlk işe girdiğimde yaşım 16 idi. Emekli olma yaşımı etkiler mi? Ne zaman emekli olabilirim?

Mustafa KARAHASAN

Cevap: Sigorta başlangıcınızı tarih(gün, ay, yıl) olarak bildireceğiniz yerde sadece yıl olarak bildirmişsiniz. Oysa başlangıçta bir gün bile emekli olma şartlarını değiştiriyor.

Sorunuzu sigorta başlangıç tarihinizin 23 Mayıs 1988’den sonraki bir tarih olduğu varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. 1050 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5450 güne tamamlamanız şartıyla, 2024’de 51 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.  Sigortanızın 15 yaşında başlaması sorun oluşturmuyor. Emekli olacağınız yaşı olumsuz değil, aksine olumlu yönde etkiliyor.

 

Eşiniz 7000 gün prim ve 58 yaşı doldurarak emekli olacak

Soru: 3 Ocak 1980 doğumlu eşim avukat olarak 14 Aralık 2004 yılında çalışmaya başladı ve 1368 gün 4/a topluluk sigortasına prim ödemesi yaptı. 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren Bağ-Kura çevirdiler ve 31 Aralık 2013 tarihine kadar Bağ-Kura prim ödedi. 31 Aralık 2013’te vergi levhasını kapatıp, Bağ-Kuru sonlandırdı. Bundan sonra emekli olması şartları nedir acaba?  

İbrahim AKHAN

Cevap: Eşiniz SSK’da emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi. Son 1260 günü sigortalı bir işte çalışarak ödemek şartıyla, 3742 gün daha prim ödeyerek toplam prim ödemesini 7000 güne tamamlaması halinde, 58 yaşını dolduracağı 3 Ocak 2038’de emekli olabilir. 

Ekrem SARISU -POSTA


--
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK İŞLEMLERİ

Emeklilik Tarihinizi Hesaplatmak için tıklayın
SGK Hizmet Birleştirme İşlemleri hakkında bilgi için tıklayın
SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvurularınız için tıklayın
Bağ-kur Hizmet ve Prim Borcu Sorunlarınız için tıklayın
Askerlik Borçlanmasıyla Erken Emeklilik Hesabı için tıklayın
Çözemediğiniz Her Türlü SSK ve Bağ-kur Sorunları için 
tıklayın

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com