Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

17 Aralık 2013 Salı

İşte herkesin beklediği SGK affının ayrıntıları - BAĞ-KUR'LUYA PRİM AFFI - İŞVERENE PRİM AFFI - ZORUNLU GSS BORÇLARINA AF - DOĞUM BORÇLANMASI SAYISI HAKKINDA SON GELİŞME - Okumak için tıklayın!



Torba Kanun’da aflar da var yeni haklar da
 
Hem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hem de Maliye Bakanlığı harıl harıl Ocak ayında TBMM’ye getirilmesi düşünülen Torba Kanun ile ilgili hazırlık yapıyorlar… Torba’nın içinde aflar da var, yeni haklar da… Bu arada halkın da bekledikleri var…
 
 
***BAĞ-KUR’LUYA PRİM AFFI
1-Gerek 1479 sayılı Bağ-Kur, gerek 2926 sayılı Tarım Bağ-Kur ve de gerekse 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince SGK’ya 24 aydan çok Bağ-Kur prim borcu olanların hem borçları silinecek hem de borçlu oldukları sigortalılık süreleri silinecek. Mesela, Bağ-Kur’a (4/B) 10 yıllık 55 bin lira borcu olan birisinin hem 55 bin liralık Bağ-Kur borcu silinecek hem de 10 yıllık Bağ-Kur’luluk süresi silinecek.
 
2-Bağ-Kur’un hem borcunun hem sigortalılık süresinin silindiği dönemler de SSK çalışması varsa, Bağ-Kur süresi silindiği için artık SSK ile Bağ-Kur çakışması ortadan kalkacağından, esasen Bağ-Kur ile çakıştığı için geçersiz olan SSK prim ödeme günleri de yasal ve geçerli hale gelecek.
 
3-Silinen sürelerden sonrasında emeklilik için prim gün sayısına ihtiyaç duyanlar, tamamını değil silinen süreden dilediği kadarını yeniden canlandırıp ödeme hakkına da sahip olacak. Mesela, silinen 10 yıllık Bağ-Kur süresinde 3 yılına ihtiyacı olursa 3 yılını parasını ödeyerek yeniden sigortalılık süresine ekletebilecek.
 
4-Bağ-Kur’a ister 24 aydan çok ister 24 aydan prim borcu olanlar, borcu sildirmek yerine ödemek isterlerse de ana para borcu sabit kalmak kaydıyla, gecikme zamlarının yüzde 50’si silinerek, 36 aya kadar taksitle de borcu ödeme hakkına sahip olacak.
Öte yandan 24 aydan az borcu olanların sildirme hakkı olmadığı için bu kişiler de gecikme zammın yarısını sildirerek borçlarını 36 taksitle ödeyebilecekler.
 
***İŞVERENE PRİM AFFI
İşçi çalıştırıp SGK’ya bildiren ve bu sebeple işveren prim borcu bulunan işverenlere de prim affı geliyor. Tıpkı 2011 yılında çıkarılan 6111 sayılı Kanun’a benzer şekilde ana paradan indirim yapılmadan, bu güne kadar birikmiş gecikme zamlarının yüzde 50’si silinerek, 36 taksitte ödeme imkanı geliyor.
 
Not:Bu arada hatırlatmak gerekir ki, SGK’ya primlerini zamanında ödeyen işverenler ana para borçlarını yüzde 25 eksiği (yüzde 5 prim teşviği uygulaması) ile ödemektedirler, zamanında ödemeyenler ve SGK’ya borcu olanlar ise yüzde 25 az prim ödeme hakkını kullanamadıkları için SGK için zamanında borcunu ödeyenler daha karlı olmaktadır.
 
***ZORUNLU GSS BORÇLARINA AF
1.1.2012 günü başlayan Zorunlu Genel Sağlık Sigortası kapsamında halen 3 milyondan fazla kişinin GSS prim borcu birikmiş durumdadır. Bunlardan 550 bin kadarı da gelir testine zamanında gitmediği için borçları aylık geliri 2 asgari ücretten fazlaymış gibi her ay 240 lira borç çıkarılmıştır. Torba Kanun ile öncelikle gelir testine zamanında girmediği için her 240 lira borç yazılan kişiler yeniden gelir testine tabi tutulacak ve çıkan sonuca göre geçmiş borçları yeniden hesaplanacak ve borç rakamı düşürülecek. Öte yandan GSS borçlularının ana paraları hariç olmak üzere gecikme zamları da yüzde 50 silinerek 36 taksitle ödeme hakkı getirilecek.
 
Not: SGK ve Çalışma Bakanlığı esasen tüm GSS borçlarını silip yeni bir milatla başlanmasını teklif etti ama Maliye Bakanlığının karşı çıkması üzerine borçların tamamen silinmesinden vazgeçildi.
 
***EVDE BAKIM PARASI ALANLARA SİGORTA GELİYOR
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, evde bakıma muhtaç yakını olup da evinde bu malül kişilere bakanlara evde bakım parası adı altında her ay net asgari ücret düzeyi kadar para vermektedir. Bu paranın amacı da madem ki evinde birisine bakmak zorundasın ve bu sebeple işe gidip gelir elde edemiyorsun bu geliri size devlet olarak ben veriyorumdur. Ancak, bu kişiler çalışmak yerine evde bir bakıma muhtaç yakınlarına baktıkları için sosyal güvenlikten ve emeklilikten de mahrum kalmaktadır. İşte Torba Yasa ile evde bakım yapanlar adına SGK’ya her ay asgari ücret üzerinden prim ödenerek emekli olmaları da temine dilecek.
 
***AYDA 300 LİRA KREŞ YARDIMI
Bu arada kadınları hem istihdamda tutmak veya istihdama yönlendirmek aynı zamanda da doğuma teşvik etmek için, çalışan kadınlara her ay 300 lira kreş yardımı da geliyor.
 
***KAMU TAŞARON İŞÇİLERİNE 3 YILLIK SÖZLEŞME
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılan taşaron şirket işçileri ile işverenleri arasındaki sözleşmeler bundan böyle her yıl yenilenmeyecek, 3 yılda bir yenilecek. Bu durumda da kamu taşaron işçileri gerek yıllık izinleri ve gerekse de kıdem tazminatlarını almak için mahkemelere gitmek zorunda kalmayacaklar. Tasarının bir başka versiyonunda ise kamuda çalışan taşaron işçilerinin tıpkı sözleşmeliler gibi kadroya alınması da gündemde olup son sözü TBMM karar verecek.
 
***2000 SONRASI EMEKLİLERE İNTİBAK
Esasen 2000 ve sonrasında emekli olanların gerçekten çok intibaka ihtiyaçları var bu konuyla ilgili de Çalışma Bakanlığı hazırlık çalışması yapmaktadır. Çalışmalar olumlu neticelenirse seçimden önce 2014 Ocak ayında bu kişilere de intibak gelebilecektir.
 
***EMEKLİLİKTE YAŞ BEKLEYENLER HALA MASADA AMA TASARIYA GİREBİLİR
 
Kısa adları EYT olan emeklilikte yaş bekleyenlerin talepleri de Çalışma Bakanlığı’ndaki hazırlık masasında ama daha tasarıya girmediler. Bu grup sık sık eylemlerle seslerini duyurmaya çalışıyorlar ve şimdi de 14 Aralık 2013 günü Ankara’da bu kere tabutlu eylem yapacaklar. Eylemleri ve sesleri duyulursa bu grubun talepleri de Torba Kanuna girebilir.

DOĞUM BORÇLANMASI 3’E ÇIKIYOR

Mevcut durumda, sadece SSK’lı çalışmış olan kadınlar, SSK çalışması başladıktan sonra yaptıkları doğumları borçlanabiliyor ve en çok 2 doğum için (her bir doğum için 720 gün olmak kaydıyla) 1440 günlük süre kazanabiliyorlar. Yani, Bağ-Kur’lu kadınlar doğum borçlanması yapamıyor, SSK işe girişinden önce yapılan doğumlar da borçlanılamıyor. Torba Kanun’da yapılacak düzenleme ile doğum borçlanma sayısı 3’e çıkıyor ayrıca, sigortalı olmadan önce yapılan doğumlar da borçlanabilinecek. Bağ-Kur’lu kadınlar da doğum borçlanması yapabilecek.

Ali TEZEL - GAZETE HABERTÜRK


AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:


  1. SSK ve Bağ-kur Emeklilik Danışmanlık Hizmetleri
  2. Çözemediğiniz Her Türlü SSK ve Bağ-kur Sorunları
  3. 900 Günden Dul ve Yetim Aylığı Başvuruları
  4. Karşılaştırmalı SSK ve Bağ-kur Emeklilik Hesaplama
  5. Çakışan SSK ve Bağ-kur Hizmetlerinizin İncelenmesi
  6. Bağ-kur’dan SSK’ya Geçiş İşlemleri
  7. Bağ-kur’a Fazla Ödenen Paraların Geri Alınması
  8. Silinen Bağ-kur Hizmetlerinizin İhya Edilmesi
  9. Bağ-kur Dul ve Yetim Aylığı Başvuruları
  10. Bağ-kur borcu nedeniyle SGK'dan uyarı mektubu alan vergi mükellefleri ve şirket ortaklarının dikkatine!
  11. SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları
  12. SSK ve Bağ-kur Hizmet Birleştirme İşlemleri
  13. Kendi isteğimle ne zaman işten ayrılırsam kıdem tazminatı alabilirim?
  14. Erkek sigortalıların 55 yaşında 3600 günden emeklilik şartları
  15. Kadın sigortalıların 50 yaşında 3600 günden emeklilik şartları
  16. 4.10.2000 öncesi vergi kayıtlarımı Kuruma ibraz ederek Bağ-kur hizmeti kazanabilir miyim?
  17. Emeklilik başvurumuza kaç gün içerisinde cevap alabiliriz?
  18. Doğum borçlanması yaparak kimler hemen emekli olabilir?
  19. Emeklilik hesabım yapılırken hangi işe başlama tarihim sayılacak?
  20. Askerlik Borçlanmasıyla Erken Emeklilik
  21. En erken nereden ve nasıl emekli olacağınızı öğrenmek ister misiniz?
  22. Vekil öğretmenlik hizmetlerinizin SSK dosyanızda birleştirilmesi
  23. 3600 Günden Yaştan Emeklilik Başvuruları
  24. Vekil öğretmenlik hizmetlerinizin Bağ-kur dosyanızda birleştirilmesi
  25. T.C. Emekli Sandığı Hizmetlerinizin İhya Edilmesi

--
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK DANIŞMANLIĞI

Emeklilik Tarihinizi Hesaplatmak için tıklayın
SGK Hizmet Birleştirme İşlemleri hakkında bilgi için tıklayın
SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvurularınız için tıklayın
Bağ-kur Hizmet ve Prim Borcu Sorunlarınız için tıklayın
Askerlik Borçlanmasıyla Erken Emeklilik Hesabı için tıklayın
Çözemediğiniz Her Türlü SSK ve Bağ-kur Sorunları için 
tıklayın

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com