Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

21 Aralık 2012 Cuma

Avrupalı Türkler için ücretsiz sağlık yardımı - NE YAPMAK GEREKİR? - HANGİ BELGELER LAZIM? - HANGİ HASTANEYE GİDELİM?


Ücretsiz sağlık yardımı

BİRÇOK vatandaşın yine önümüzdeki haftalarda başlayacak tatil dönemi nedeniyle yılbaşında Türkiye’ye gidecek olmasından dolayı, sağlık sistemini inceleyelim istedik. Avrupalı Türkler olarak sizlerin yıllık izin sırasında ülkemizden sağlık yardımını ücretsiz alabilmeniz, acil durumla karşılaştığınızda izleyeceğiniz yol ile ücretsiz tedavi ve ilaç için yanınızda bulundurmanız gerekli belgeleri de kapsayan hastalık konusunu bu yazımızda bilginize sunuyoruz. 2012 yılının önemi, ülkemizde Ocak 2012 ayı itibarıyla Genel Sağlık Sigortası’na (GSS) geçilmis olmasıdır. Bunun anlamı yabancılar ve uyruksuzlar dahil olmak üzere Türkiye’de daimi ikamet edenlerin zorunlu sağlık şemsiyesi altına alınmış olmasıdır.

YURTDIŞI KAYDI

2012 yılı öncesi yurtdışında iken bulunduğunuz ülkeden, ülkemizde geçici bulunur iken belge getirmeden SGK kapsamında faydalanmakta oluğunuz sistemin geride kaldığını tarihe karıştığını biliniz. Çünkü herkes sağlık sigortası kapsamında olduğundan ve veriler tek tabanda toplanıp çapraz kontrol yapıldığından yeni bir problemlerle karşılaşmamak, geçmiste haksız yere almış olduğunuz bir sağlık harcaması varsa faizi ile birlikte ödememeniz için mutlak surette bu yazıya harfiyen uymanız yararınıza olacaktır. İlave olarak konsolosluklar aracılığı ikametinizin yurtdışı olduğu yönünde işlem yaptırmanız, bu mümkün olmaz ise ülkemize geçici olarak geldiğinizde ispatlayıcı belgeyle kaydınızın yurtdışı olduğu ibaresini düşürün.

BORÇ ÇIKABİLİR

DAİMİ ikametinizin Türkiye gözüktüğünde 01.01.2012 gününden geçerli olmak üzere herkes gibi sizlerin de Kaymakamlıklarda bulunan Sosyal Yardımlasma ve Dayanışma Vakfı’na gelir testi için başvurunuz gerekmekte. Başvuru yapmayanlar için en üst tavandan sağlık prim borcu çıkarılır. Her ne kadar sonradan yurtdışında yaşadığınızı ispat edip borcu sildirme imkanınız olsa da, ancak merkezi adres kayıt sisteminden adresinizin yurtdışı olarak gösterilmesi hem sizi hem de mevcut personeli yormamış olur. Merkezi Adres Kayıt sisteminden bir önceki yazımızda bahsettiğimizden kısaca bir kez daha hatırlayacak olursak konunun ciddiyeti ve ülkemizin bilgi erişim yönünden hangi noktada olduğu da ortaya çıkar.

ADRES KAYIT SİSTEMİ

BELEDİYELER ve il özel idareleri tarafından ülke genelinde numaralama ve levhalama çalışmaları tamamlanarak ulusal adres veri tabanı oluşturulmuş durumda. Türkiye İstatistik Kurumu (TUIK) tarafınca kişilerin T.C. kimlik numaralarının yerleşim yeri adres bilgileriyle eşleştirilmesi suretiyle alan uygulaması yapılarak söz konusu veriler TÜIK’ten bu çalısmayı devralan İçişleri Bakanlığı elektronik ortamda güncel olarak bu bilgileri tutmaya başlamıştır. Ülkemizde yürürlülükte bulunan Türk Medeni Kanunun 19. maddesi gereğince “yerleşim yerinin tekliği” ilkesi doğrultusunda Adres Kayıt Sistemi’nde de kişinin Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ile eşleştirilen tek bir yerleşim yeri adresi (ikametgâh) mevcuttur. Yine aynı Kanunun 20. maddesinde “bir yerleşim yerinin değiştirilmesi yenisinin edinilmesine bağlıdır” hükmü uyarınca bir kişinin sistemde kayıtlı bulunan daha önceki adresi yeni adres beyanı ile otomatik olarak arşivlenmek üzere silinmektedir.

SADECE TEK ADRES

BU çerçevede kişinin birden fazla yerleşim yeri adresinin olması mümkün değildir. Kişinin yeni bir yerleşim yeri adresi beyan etmediği sürece sistemde yer alan yerleşim yeri adresi tüm iş ve işlemlerde esas alınmaktadır. İşte bu noktada yurtiçinde yaşayan vatandaşların yanında ağırlıklı olarak Avrupa’da yaşayan Avrupalı Türklere de sorumluluk düşmektedir.

SAĞLIK SÖZLEŞMELERİ

22 ülkeyle yapılan sözleşmelerin tamamı emekliliği içermekte ise de 14 ülkeyle yapılan sosyal güvenlik sözlesme hem emekliliği hem de hastalık sigortasını içerecek şekilde imzalanmıştır. Bunlardan da sadece Azerbaycan’la ilgili olan ise ulusal mevzuatın tamamlanması yönündeki eksiklerin tamamlanması için uygulama şimdilik bekletilmektedir.

ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ

HASTALIK sigortası kapsamında ücretsiz olarak ayaktan ve yatarak tedavi ile ilaçları ücretsiz olarak alınabilecek ülkeler Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, Fransa, KKTC, Makedonya, Azerbaycan, Romanya,Çek Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Arnavutluk ve Lüksemburg’tur. Sözkonusu ülkelerde çalışan Türklerin yanında o ülkeden turstik amaçla gelecek olan yabancıları da kapsamaktadır. Hizmet verilir iken uyruk koşulu aranmaz.

NE YAPMAK GEREKİR?

TURİSTİK amaçla gelir iken veya ikametinizi taşıdığınızda ilaveten tedavinizin devam edilebilmesi için gönderildiğinizde ilgili ülke hastalık kasasından alacağınız kendi adınıza ve aile bireylerine özgü belge/formüller ücretsiz sağlık yardımı için yeterli olacaktır.Hastalık kasasınca tanzim edilen belge bir nevi sağlık karnesi vazifesini görür.

HANGİ BELGE LAZIM?

TATİL amaçlı veya özel nedenlerle kısa süreli olarak ülkemize gelir iken Almanya’dan TA/11, Holanda’dan N/TUR 111, Beçika’dan BT8/ BT 15, Avusturya A/TR3, Fransa SE 208-06 AFT, Romanya R/TR 3, Çek Cumhuriyeti CZ/TR 111,Lüksemburg L/TR 3, Makedonya MC/TR 4, Bosna Hersek BH/ TR 4,Arnavutluk AL/TR 4, KKTC KKTC/TR 3, Azerbaycan (uygulamaya geçilmedi) AZ/ TR 4 belgeleri mutlaka aldıktan sonra yola çıkmanız faydalı olacaktır.

HANGİ HASTANEYE GİDELİM?

TURİSTİK amaçla ülkemize geldiğinizde sanki Türkiye’de çalışan bir sigortalı gibi hem siz hem de aile bireyleriniz devlet hastaneleri,üniversite ve tüm anlaşmalı özel hastanelerden ücretsiz olarak faydalanır, ilaçlarınızı ücretsiz olarak alabilirsiniz. Burada unutulmaması gereken ülkemizde sigortalı ve aile bireylerinin ödediği katkı payının yurtdısı sigortalıları için de geçerli olduğunu göz ardı etmeyiniz.

Hasan Karahaliloğlu - Sabah Avrupa

AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

50 Soruda GSS Genel Sağlık Sigortası Uygulaması
  1. 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortası uygulamasındaki değişiklikler nelerdir? -Yeni !!
  2. 18 yaşın üzerinde çalışmayan/okumayan veya 25 yaşın üzerinde okuyan/okumayan/ çalışmayan erkek çocukların GSS durumu ne olacaktır? - Yeni !!
  3. 18 yaşın üzerindeki çocukların GSS durumu ne olacaktır? - Yeni !!
  4. 18 yaşını tamamlamadan evlenenler ile bunların çocukları genel sağlık sigortası kapsamına nasıl alınacaktır?
  5. 2022 sayılı Kanuna göre 1 Ocak 2012 tarihinden önce 65 yaş veya özürlü aylığı alanlar sağlık yardımlarından nasıl yararlanacaktır?
  6. 3816 sayılı Kanuna göre yeşil kartı olanlar sağlık yardımlarından nasıl yararlanacaktır?
  7. 60 günden fazla Bağ-kur prim borcu olan ancak ödeme veya taksitlendirmede bulunmayan sigortalıların bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocukları sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanacaktır? - Yeni !!
  8. ABD'ye veya sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkeye giden ancak kendisi ev hanımı olarak bu ülkede yaşayan Türk vatandaşları da genel sağlık sigortası kapsamında prim ödemek zorundalar mı?
  9. Ana ve babasının sosyal güvencesi olmayan çocukların GSS durumu nedir? - Yeni !!
  10. Avukatlık stajı yapanların GSS durumu ne olacaktır?
  11. Aynı evde yaşamayan 25 yaşından küçük çocuklar GSS gelir testi yapılırken dikkate alınacak mıdır? - Yeni !!
  12. Bakmakla yükümlü kişi olarak sağlık yardımı alan kişi sigortalı olduğunda sağlık yardımlarından yararlanmak için 30 gün beklemek zorunda mıdır?
  13. Bakmakla yükümlülük durumu sona eren çocukların gelir testinde ana ve babasının gelirleri mi yoksa kendi gelirleri mi dikkate alınacaktır? - Yeni !!
  14. Bağ-kurlu iken SSK kapsamında hizmet akdine tabi olarak çalışanlar sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanacaktır? - Yeni !!
  15. Bir Türk ile evlenmiş ancak 3 yılını doldurmadığı için T.C. vatandaşı olamamış bir kadınlar Türk eşinin sosyal güvencesinden yararlanabilir mi?
  16. Emeklilik için yaş şartının dolmasını bekleyenler GSS genel sağlık sigortasından nasıl yararlanacaktır?
  17. Eğitim için yurtdışına giden ve sağlık sigortaları oradaki devlet veya okullar tarafından karşılanan vatandaşlar ne yapacaktır?
  18. GSS gelir testi yaptırmak istemeyenler uzun vadeli sigorta kollarına tabi prim ödemek suretiyle genel sağlık sigortasından nasıl yararlanabilirler?
  19. GSS gelir testi yaptırmak isteyenler müracaat formunu nereden temin edilebilir?
  20. GSS için gelir testi yaptıranların daha sonra hangi işlemleri yapması gerekmektedir?
  21. GSS için gelir testi yaptırmak istemeyenler ne yapmalıdır?
  22. GSS uygulamasıyla sosyal güvencesi bulunan işçi, esnaf, memur olanlar ile emekli aylığı alanların durumlarında değişiklik olacak mı? - Yeni !!
  23. Gelir testi müracaat bildirim yazısının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde vakfa müracaat etmeyenlere ne işlem yapılacaktır?
  24. Gelir testi sonucu aile içinde kişi başına düşen geliri brüt asgari ücretin üçte birinden fazla olanlar ne kadar GSS primi ödeyecektir?
  25. Gelir testi sonucu prim ödeme yükümlüsü olanların bakmakla yükümlü olduğu kişileri de GSS primi ödeyecek mi?
  26. Gelir testi sonucunda kimler GSS primi ödemez?
  27. Gelir testi yaptırmak için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına nasıl ulaşılabilir?
  28. Genel sağlık sigortası kapsamında gelir testine başvurulması kişilere hangi hakkı sağlamaktadır?
  29. Genel sağlık sigortasından yararlanma hakkı olmayanlar veya sona erenler GSS gelir testi yaptırmak istememeleri durumunda ne yapmalıdır?
  30. Geçici köy koruyucusu olan veya bu Kanuna göre aylık alanlar sağlık yardımlarından nasıl yararlanacaktır?
  31. Hem bakmakla yükümlü statüsünde hem de sigortalı olan birisi sağlık hizmetlerini hangi kapsamda alacaktır?
  32. Her hangi bir sosyal güvencesi olmayanların ve 31/1/2012 tarihine kadar GSS gelir testi için müracaat etmeyenlerin durumu ne olacaktır?
  33. Herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar gelir testi yaptırmaları için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına hangi sürede başvurmaları gerekmektedir?
  34. Kanun kapsamında zorunlu sigortalı olan ve kendi nam ve hesabına çalışanlardan 60 günden fazla Bağ-kur prim borcu olanlar ne yapacaktır? - Yeni !!
  35. Part-time çalışanlardan ay içindeki eksik bildirilen günlerini genel sağlık sigortası yönünden 30 güne tamamlama yükümlülüğü kimler için bulunmamaktadır?
  36. Türkiye'de bir yıldan uzun süredir yaşayan ancak kendi ülkelerinde sağlık yardımlarından yararlanma hakkı bulunmayan yabancılar ne yapacaktır?
  37. Türkiye'de bir yıldan uzun süredir yaşayan ancak kendi ülkelerinde sigortası bulunmayan yabancılar gelir testi için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuracaklar mı?
  38. Türkiye'de oturma izni almış sigortası olmayıp özel sağlık sigortası bulunan yabancıların GSS durumu ne olacak?
  39. Türkiye'de sigortası bulunmayanlar GSS kapsamına girmemek için ne yapacak?
  40. Türkiye'de çalışırken işyerinden ücretsiz izin alarak yurtdışına gidenlerin GSS durumu ne olacak?
  41. Vatandaşın GSS gelir testi işlemi yapılırken neler dikkate alınmaktadır?
  42. Yabancı bayraklı gemilerde ve uluslararası sularda çalışan gemi adamlarının GSS durumu ne olacaktır?
  43. Yeşil kart vizeleri dolanların sağlık yardımlarından yararlanması için ne yapması gerekmektedir?
  44. Yurt dışına lisans, master, doktora eğitimi için gidenlerden çalışmayan ve sigortası olmayanlar GSS için ne yapacak?
  45. Çağrı üzerine çalışanlar ile ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışanların genel sağlık sigortasından yararlanmaları için eksik olan günlerin primlerini ödemeleri gerekecek mi?
  46. Çifte vatandaş olup Türkiye'de sigortası bulunmayan ancak vatandaşı olduğu yabancı ülkede çalışan veya sigortası/emekli olan Türkler GSS için ne yapacaktır?
  47. Özel Banka sandıklarına tabi sigortalı veya emekli olanların sağlık yardımlarından yararlanmak için herhangi bir işlem yapmaları gerekmekte midir?
  48. Özel sağlık sigortası bulunanların genel sağlık sigortası GSS kapsamına alınması zorunlu mudur?
  49. İkamet adresi Türkiye'de olmakla birlikte yurtdışında bulunan Türk vatandaşlarının GSS gelir testi için başvurması gerekmekte midir?
  50. İngiltere vatandaşları Türkiye'de sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanacaktır?

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com