Dolar zayıflayacak TL güçlenecek...
HSBC Küresel Döviz Piyasası Stratejisti David Bloom, ABD Doları’nın zayıflayacağını, bunun da TL’nin güçlenmesine neden olacağını söyledi.
Kadife Şahin-Finans Sohbetleri
Ülkelerin para politikalarının birbirini direkt etkilediği dünya ekonomisinde, Türk ekonomisinde başta cari açık üzerinde yaptığı etki nedeniyle dikkatle izlenen Türk Lirası’nın (TL) aşırı değer kazanması Türkiye’ye bakışta etkili oluyor.
Fithc’in Türkiye’nin reyting notunu yatırım yapılabilir ülke seviyesine çekmesinden sonra Merkez Bankası (MB) piyasaya olan para akışının hızlanmasının olumsuz etkilerine karşı faiz düşüşü ve munzam karşılıkları artırma araçlarını kullanacağını açıkladı. Ancak TL’nin aşırı değer kazanmasını istemeyen MB’nin karşısında Amerikan’ın uygulayacağı politikalar duruyor. Dünyanın güçlü bankacılık gruplarından HSBC’nin Küresel Döviz Piyasası Stratejisti David Bloom, ABD Doları’nın önümüzdeki dönemlerde zayıflayacağını ve kimsenin bunun karşısında duramayacağını belirtti.
TL’nin de bundan etkileneceğini ifade eden Bloom, geniş düşünmek gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
“Türkiye Merkez Bankası bugüne kadar uyguladığı faiz koridoru para politikasında başarılı oldu. Başarılı olmasaydı bu politikasını değiştirirdi. Görüyoruz ki alışık olmayan yöntemleri kullanmaktan çekinmiyor. Merkez Bankanızın en son istediği şey TL’nin aşırı değerlenmesidir.
Öte yandan TL değer kazanacak çünkü ABD Doları zayıflayacak. TL doların zayıflaması nedeniyle değer kazanacak. Euro’ya karşı çok fazla bir hareket öngörmüyorum. Fakat TL’nin güçlenmesi söz konusu olacak.
Dolar zayıflayacak, en büyük etkiyi bu yapacak. Bununla ilgili de hiç kimse bir şey yapamayacak. ABD Doları herkes için zayıflayacak, biraz daha geniş anlamda bakmak lazım. Doların zayıflaması ABD ekonomisi için bir avantaj olacak. Bunu yapacaklar çünkü zaten en büyük problem ABD’nin. Amerikalıların ekonomisindeki sorunları daha büyük.”
David Bloom, Milliyet’in sorularını yanıtladı:
Bloom, ABD’deki mali uçurum sorununun çözümünün yıl sonuna doğru belirleneceğini söyledi.
* Önümüzdeki aylarda dolar - euro paritesi nasıl olacak?
Herşeyden önce euro’nun kalıcı olacağını düşünüyorum. Euro - dolar paritesini 1.35 olarak öngörüyoruz. 2013’de paritenin 1.40 olacağını düşünüyoruz.
* Fitch’in not artırımı Türkiye’ye para girişini artıracak mı?
Diğer ülkelere kıyasla İngiltere’nin ABD’nin Fransa’nın notları düşürüldü. Türkiye göreceli olarak diğer ülkelerin notları düşürüldüğü için iyi gözüküyor. Bu şunu gösteriyor; Türkiye’nin genç, dinamik, büyüyen bir nüfusu var. Türkiye büyürken bir anlamda diğer ülkeler küçülüyor, yavaşlıyor. Bu döviz kurları, piyasalar için de böyle olacak.
* Not artışı Türkiye’yi nasıl etkileyecek?
Not artışının ülkeye bakış açısının değişmesinde algısal olarak yardımı olur. Bu not artışları bir günde yapılan bir işin sonucunda olmuyor. Uzun süren çalışmalar sonucunda yapılıyor. Profesyonel yatırımcılar için bu bir sürpriz karar değil. Türkiye ekonomisinin gelişmesine yardımcı olacak bir karar. Aslında Türkiye ekonomisine daha da yardımcı olacak şey sıcak paradan çok yapılacak olan doğru yatırımlardır. Türkiye sıcak para istemiyor, daha çok doğrudan kalıcı sermaye gelsin istiyor.
Aslında yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıkmanın algısı çok büyük. Bundan önceki algı bu kadar büyük değildi. Yatırım yapılabilir olmamaktan birden yatırım yapılabilir düzeye çıkmanın algısı daha büyük.
* Dünya ekonomisi siyasetten bağımsız mı?
Politika artık yeni ekonomi olacak. Ekonomi siyasetten ayrıştırılamaz. Özellikle de devletlerin özel sektörden bu kadar çok borç satın aldığı bir dönemde kesinlikle artık ekonomiyi siyaset belirliyor olacak. Artık ülkeler ekonomiye döngüsel olarak değil yapısal olarak yaklaşıyorlar. Dolayısıyla borcun milli gelire oranına, parasal genişlemeye... Hepsine yapısal olarak bakıyoruz.
Bunların hepsi siyasi kararlar. Dolayısıyla ekonomideki sorunların hepsinin siyasi kararlar ile çözümleneceğini düşünüyorum. Bu herkes için geçerli. 2007’den öncesine bakıldığı zaman politika riskinin sadece gelişmekte olan ülkelerde olduğunu görürdünüz. Ama şimdi bütün ülkelerde bu risk var.
‘Sıcak para ölüyor’
* Türkiye sıcak para ilişkisini nasıl görüyorsunuz?
Dövizin yeni çağı başladı. Sıcak para akımlarını önlemek için Merkez bankaları ve hükümetler çok çalışıyor. Aslında sıcak para ölüyor. Batı’da öldüğünü görüyoruz. ABD, İsviçre, Japonya ve İngiltere’de uygulanan sıfır faiz politikasının sonucu olarak sıcak para kendiliğinden ölüyor. Geriye kalan Türkiye ve Brezilya gibi ülkeler ise sıcak paranın girmemesi için önlemler alıyorlar.
Brezilya ve Türkiye gibi ülkeler de sıcak para istemiyorlar. MİLLİYET
Etiketler: ABD, 2013, dolar, sadece, Fransa, Türkiye, Japonya, İsviçre, olmuyor, Amerikan, Brezilya, İngiltere, Kesinlikle, Türk Lirası, Merkez Bankası,
Özel sağlık sigortası fiyatları kişisel özelliklerinize, geçirilmiş rahatsızlıklara, hastane ağına ve poliçe limitleri gibi detaylara göre farklılık gösterir.
Sağlık sigortası prim ve teklif karşılaştırma işlemi için bilgilerinizi tam ve doğru doldurmanız gerekir.
Özel sağlık sigortası teklifinizi görmek için bilgilerinizi eksiksiz doldurun, en uygun poliçeye ulaşın!
Sağlık Sigortanızı Seçmek İçin Linklerden birine tıklayıp
Sağlık Sigortası Hesaplama Aracını kullanabilirsiniz.