Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

16 Ağustos 2012 Perşembe

Yurtdışı borçlanması ile Türkiye'den emeklilik hakkını zorlaştıran uygulamalar


SGK, gurbetçilere eziyeti Bütçe için çok sever 

Son günlerde bu başlığa benzer epey yazı okudunuz. Zira, SGK yurtdışı borçlanması Daire Başkanı ile SGK Başkanı gurbetçilerden emekli olmak isteyenleri azaltmak ve onlara daha az nasıl emekli aylığı veririz konusu üzerinde hararetle çalışıp, yasadışı uygulamalara hız verdiler… 

Ali bey, eşim uzun yıllar yurtdışında işçi olarak çalıştı ben de yanında çocuklarımı büyüttüm. Şimdi gurbette geçen 20 yılımı borçlanmak için Almanya’daki Türk konsolosluğundan ikamet belgesi getirdim. Bu yetmez pasaportunu da ver dediler verdim. Bu yetmez Emniyet Müdürlüğünden de yurda giriş-çıkış belgesi getir dediler. Zor zahmet getirdim şimdi bu da yetmez Türkiye’ye geldiğinde hangi havaalanlarına inmişsen onları da havaalanlarını dolaşıp getir dediler. Ben 20 yıl boyunda Ankara, İstanbul, Antalya havaalanlarına indiğim oldu. Şimdi tek tek buraları dolaşacakmışım. Ayrıca karayoluyla da Edirne’den girip çıktıklarım oldu bir de Edirne’ye de gitmemi isterler mi? İsmi Saklı 

Sosyal Güvenlik Kurumu, yurtdışında bulunan gurbetçilerimize tanınan, yurtdışı borçlanması ile Türkiye’den emeklilik hakkını hemen hemen her ay yayınladıkları yeni genelge ve genel yazılarla zorlaştırmaya, onlara eziyet edip bıktırmaya çalışıyorlar. Amaçları da Sosyal Güvenlik Bütçesini aşmamak bunun için her türlü yasadışı uygulamayı ve eziyeti yapıyorlar. Siz de SGK’yı dava edip söke söke hakkınızı alın. Başka çareniz yok. 

***SGK BAŞKANI NEDEN YASALARI TAKMAZ 

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda müfettiş iken anlamazdım. TBMM yasa çıkarır ama SGK yasanın tam tersi uygulama genelgesi çıkarıp yasayı uygulamazdı, Çalışma Bakanı da bunu görmezlik gelirdi. Sonra öğrendim, bir yıl kadar SGK Başkanı ve Bakana danışmanlık yaptım ve direk o zaman ki SGK Başkanına sordum. Neden yasaları anlamazlık gelip uygulamıyor ve hak talep edenlere eziyet ediyorsunuz. Bana verdiği cevap ile durumu anladım. Dedi ki, “bana her yıl SGK bütçesi olarak para ayırırlar bu parayı aşarsam hem ben hem de bakan siyaseten başarısız sayılırız ve koltuklarımızdan oluruz. Yasayı uygulamaz ve bütçemizi aşmazsak siyaseten başarılı olur koltuklarımızı koruruz, kimse de neden yasaları uygulamıyorsunuz diye sormaz ama neden bütçenizi aştınız diye sorarlar.” 

***GURBETÇİLERİN KADINLARINA EZİYETE TAM GAZ DEVAM 

3201 sayılı Yurtdışı Hizmet Borçlanma Kanunu gereğince, gurbete giden işçimizin kadını da eşinin yanında yani yurtdışında ikamet etmeye başlamışsa, yurtdışında ikamet ederek geçirdiği süreyi borçlanıp, parasını ödeyip emekli olabiliyor. Ancak, ilk başta hangi ülkede iseler o ülkenin Türk konsolosluğundan veya belediyesinden ikamet belgesi ile borçlanma yapabiliyorlardı. Sonra pasaportunuzu da getirin dediler. Sonra da bunlar yetmez bir de emniyet müdürlüğünden yurda giriş-çıkış tarihlerinizi getirin dediler. 

***SONUNDA KUŞ KONDURDULAR HADİ HAVAALANLARINA DİYORLAR 

SGK son yayınladığı yazı ile bakın ne istiyor? Yurtdışında geçen ev kadını olarak geçen sürelerini borçlanmak isteyenler artık aşağıdaki belgeleri getirmek zorundalar. 

“Ev kadını olarak geçen sürelerin borçlanılmasında, ev kadınlarının yurtdışında oturduklarına dair alacakları ikamet belgesi, ayrıca aşağıda belirtilen belgelerden biri ile teyit edilecektir. 
1) İkamet belgesinin Türkiye’de yeminli tercüme bürolarınca veya yurtdışında bulunan Türk temsilciliklerince akredite edilmiş tercümanlarca yapılmış ve ilgili temsilcilikçe onaylanmış tercümesi. (Hangi tarihlerde yurtdışında ikamet ettiğinizi belirten ) ve Havalimanlarındaki Şube Müdürlüğünden 1992’den günümüze kadar yurda giriş-çıkış tarihlerini gösteren belge. 
2) Çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlik veya ataşeliğinin bulunduğu Türk temsilciliklerince ikamet belgesine istinaden düzenlenecek belge ve Havalimanlarındaki Şube Müdürlüğünden 1992’den günümüze kadar yurda giriş-çıkış tarihlerini gösteren belge. 
3) Yukarıdaki 1 ve 2 nci maddelerde belirtilen belgeler temin edilemiyorsa yurtdışına çıkış ve yurda giriş tarihlerinin, fotoğraf ve künye bilgilerinin bulunduğu pasaport sayfalarının fotokopisi ya da Havalimanları Şube Müdürlüğünden 1992’den günümüze kadar yurda giriş-çıkış tarihlerini gösteren belge. 

Kanuna göre yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerin pasaport fotokopisi veya emniyet müdürlüklerinden alınacak yurda giriş-çıkış çizelgesi ile borçlanılması halinde, sadece yurtdışında bulunulan süreler borçlandırılacak, pasaport fotokopisi veya yurda giriş-çıkış çizelgesinden ülkemizde bulunulduğu tespit edilen süreler hiçbir şekilde borçlandırılmayacaktır. “ 

Son cümleye dikkat, yazının başında “Kanuna göre” diyor ama kanun tam tersini ifade ediyor. Kadın uzun yıllar yurtdışında ikamet etmiş ama ara sıra ülkesine gelmiş ya işte ülkesinde bulunduğu yani turist olarak Türkiye’ye geldiği süreleri borçlandırmam diyor. O zaman Türkiye’de oturan kişilerin de yurtdışına turist olarak çıktıkları süreleri borçlandırın. 

Ali TEZEL - Gazete Habertürk



35 SORUDA YURTDIŞINDA GEÇEN SÜRELERİN BORÇLANMA YOLUYLA DEĞERLENDİRİLMESİ
Bu ve benzeri tüm soru cevapları okumak için tıklayınız

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com