Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

23 Ağustos 2012 Perşembe

SGK'ya dava açsam sigorta başlangıcım vergi kaydım sebebiyle geri çekilir mi?


Vergi kaydıyla Bağ-Kur tescili 

Soru: Sadettin Bey, ben 05.03.1964 doğumluyum. 01.01.1995'te tarım sigortasına başladım ve hiç ara vermeden devam etmekteyim. Askerliğimi yatırdığım zaman 05.03.2014'te emekli oluyorum. Tarım sigortasına girmeden önce esnaflık yaptım ve beş ay kadar vergi kaydım vardı. Fakat Bağ-Kur'a giriş yapılmamıştı. Acaba şimdi dava açsam sigorta başlangıcım vergi kaydım sebebiyle geri çekilir mi? 

Celalettin Ö. 

Cevap: Değerli okurum, sormuş olduğunuz soru esnaf okurlarımız tarafından en fazla sorulan sorudur. Vergi veya esnaf odası kaydı olan ama zamanında Bağ-Kur'a tescili yapılmayan okurlarımız, şimdi geriye dönük tescil yapılıp yapılamayacağını merak ederler. Bu konu iş mahkemelerinde de sıkça dava konusu olur. 

Bir kere bu konuda herkes için geçerli bir kural veya yasa hükmü bulunmuyor. Dolayısıyla bazı durumlarda Yargıtay, 1982 yılından sonrası için sadece vergi kaydını esas alarak hizmet tespitine karar verebiliyor. Yine bazı durumlarda da oda kaydına göre hizmet tespiti kararı çıkabiliyor. Bu konuda karar verilirken; 

- Tescilini istediğiniz tarih aralığı, 
- Mahkemeye ibraz edeceğiniz deliller, 
- Tescilini istediğiniz dönemdeki şahsi durumunuz, 
- 2003 yılında yapılan düzenlemeyle, 4.10.2000 tarihinden önceki esnaflık dönemini borçlanma hakkından yararlanmak için Bağ-Kur'a başvurulup başvurulmadığı gibi hususlar dikkate alınır. 

Buna göre istisnai bazı durumlarda tescil talebinin kabulüne, genellikle de reddine karar verilebilmektedir. Buna göre dava açıp açmamaya kendiniz karar vermelisiniz. 

Sadettin Orhan - BUGÜN

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com