Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

12 Ağustos 2012 Pazar

Kıdem tazminatı yasası çıkarsa 3600 gününü dolduran yine tazminatını alabilecek mi?

Kıdem Tazminatı Fonu 

Kıdem tazminatı yasası çıkarsa işten ayrılmadan kıdem tazminatı alınacak


Soru: İşimden ayrılmak istiyorum fakat 2960 günüm var. Yeni yasalara artık yetişemiyorum.3600 günüm dolmasını beklemekteyim. Bu tazminat olayı kalkacak mı? Yoksa 3600 gününü dolduran yine tazminatını alabilecek mi? Eğer tazminat 15 yıl+3600 gün kalkarsa, yani tazminat alamayacaksam bugün iş değiştireceğim. Yok bu hak hala deva ediyorsa günüm dolana kadar çalışmaya devam edeceğim. Bir bakışla kanunu pek bilmediğim için vereceğiniz cevaba göre hareket edeceğim.


Mustafa SEVER


Cevap: Henüz yeni yasa çıkmadı. Şayet ortada dolaşan yasa taslağı TBMM sinin ikinci yasama döneminde ele alınıp da yıl sonuna kadar aynı şekilde yaslaşırsa, kıdem tazminatı fonu kurulacak. İşveren , kıdem tazminatı olarak “ kıdem primi” adı altında çalışan adına açılacak olan “bireysel kıdem hesabı” na para yatıracak. Yatırılan paralar, yetki alan bireysel emeklilik şirketlerince para piyasalarında nemalandırılacak. Çalışan hesabında biriken kıdem tazminatını ve nemasını izleyebilecek.


15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödemesi olan, bireysel kıdem hesabında biriken kıdem tazminatının yarısını alabilecek. Bugün 8 Eylül 1999 dan önce sigorta başlangıcı olanlardan, 15 yıl süresi ve 3600 gün prim ödemsi olanlar kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabiliyor. Yeni dönemde ise sigorta başlangıç tarihine bakılmaksızın 15 yılı ve 3600 gün olan her sigortalı kıdem tazminatının yarısını alacak. Bugün kıdem tazminatı almak için işten ayrılmak gerekiyorken. Yeni dönemde ise kıdem tazminatının almak için işten ayrılmak gerekmiyor.


Sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999’dan sonraysa zaten bugünde 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 günle kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılamazsınız. Başlangıcınız 8 Eylül 1999 dan önceyse, 15 yıl ve 3600 gün prim ödeme şartını sağlayana kadar yeni yasanın çıkıp çıkmayacağı belli olur. Ve hangisi işinize geliyorsa ona göre işlem yaparsınız.


Ekrem Sarısu - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com