Sosyal Sigorta İşlemlerinde Önemli Değişiklikler Var
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nde 17.04.2012 tarihli RG'de yayımlanan değişiklik sonucu gerek işverenleri ve gerekse sigortalıları yakından ilgilendiren önemli değişiklikler meydana gelmiş bulunuyor. Bugün bu değişikliklerin bazılarını ele alacağız.
İstirahat Raporunda Çalışmama Bildirimine Dikkat
İşverenlerce, SGK’nun internet sitesinden, yetkili sağlık kurumlarınca sigortalılara verilen istirahat süresini izleyen 5 iş günü içerisinde elektronik ortamda kuruma gönderilmesi zorunlu bulunuyor. Beş işgünlük süre sayılırken, geçici iş göremezlik raporunda belirtilen işbaşı tarihi de sayılarak hesaplama yapılıp, cumartesi ve pazar günleri, genel tatil günleri, resmi ve dini bayram tatilleri sürenin hesabında dikkate alınmamasına rağmen pratikte zorluk yaşanıyordu.
Daha sonra 6111 sayılı Torba Kanunla yapılan değişiklikle istirahat raporları ile ilgili bildirim yapmamış işyerlerine SGK'ca çıkartılan tebligat yazısının tebellüğünden itibaren beş iş günü içinde bildirim yapılmamışsa sigortalı başına aylık asgari ücretin yarısı tutarında, beş iş günü geçtikten sonra yapan işverenler içinse sigortalı başına aylık asgari ücretin onda biri tutarında İPC uygulanmaya başlanmıştı.
İşte 17.04.2012 tarihli RG'de yayımlanan SSİY değişikliğiyle getirilen yeni düzenlemelerden biri de SGK'ca yetkilendirilen tek hekim veya sağlık kurulu tarafından verilen istirahatlerin, örneği SGK'ca belirlenen belge yanında elektronik ortamda da SGK'ya gönderilmesine ve gönderilen bu belgenin işverence görüntülenebilmesine dikkate çekerek, ayrıca istirahatli dönemde çalışılmadığına dair bildirimin SGK'ya geç de olsa gönderilmesi için tebligata gerek duyulmayacak oluşudur. Bu değişikliğin İPC uygulamasını artıracak bir durum oluşturması beklenmelidir.
İstirahatli dönemde çalışılmadığına ilişkin bildirim yükümlülüğü konusunda bir başka değişiklik de 4/b (Bağ-Kur) sigortalıları için geldi. O değişiklik de 4/b sigortalılarından istirahat raporlarıyla birlikte, istirahatli olduğu dönemde işyerinde çalışmadığına dair aranan beyanın artık yazılı veya elektronik ortamda olma yapılma koşulunun getiriliyor oluşudur.
Eksik Gün Bildiriminde Değişiklik
Eksik gün bilkdiriminde belgeleme zorunluluğu ayda 30 ila 50 arası işçi çalıştıran işyerleri içinde kalkmış bulunuyor. Artık 50 değil 30 işçi ve üzerinde sigortalının çalıştırıldığı aylara ilişkin özel sektör işyerlerinde eksik gün bildirim nedenlerinin aylık prim ve hizmet belgesinde belirtilmesi yeterli olacak, bu işyerleri için ayrıca eksik gün bildirim formu ile eki belgeler aranmayacak. Ancak bildirmemek belgelerin saklanmasına gerek olmaması anlamına gelmiyor.
Hizmet Tespitinde Müfettiş Yetkisi Genişledi
SGK'nın denetim memurlarının işyerinde yaptıkları durum tespiti ile tespit tarihinden önceki bir yıllık süreye ilişkin hizmetler de sigortalılıkta dikkate alınabiliyordu. Fazlası için ancak mahkemeler karar verebiliyordu. Değişiklikle bir yıllık süreyi aşan sigortalı çalışmalar da tespit edilebilecek. Ancak bu durumun saptanması için “Her zaman düzenlenebilir nitelikte olmayan kanunen geçerli kayıt ve belgeler” ile kanıtlanmak şartı aranacak.
Yeni Tarım SSK'lıların Rapor Parasında Borçsuzluk Şartı Geldi
5510 sayılı Kanun kapsamındaki tarım ve orman işlerinde süreksiz olarak çalışan sigortalıların iş kazası veya meslek hastalığı halinde geçici iş göremezlik ödeneği ne hak kazanmaları bakımından; iş kazasının olduğu tarihten en az on gün önce tescil edilmiş olmaları, sigortalılıklarının sona ermemiş olması şartlarının yanında ayrıca prim ve prime ilişkin herhangi bir borcunun bulunmaması şartı da aranacak.
Başvuruda Elektronik Ortam Dönemi Başladı
Sürekli iş göremezlik geliri bağlanabilmesi için tahsis talep dilekçesini doğrudan SGK'ya vermesi gerekiyordu, artık elektronik ortamda da gönderebilecek. Keza veya ölüm toptan ödemesi yapılabilmesi için de tahsis talep dilekçesi de aynı yolla gönderilebilecek.
Soru: 1931 doğumlu babamın 1990'da başladığı SSK sigortalılığında 931 günlük SSK’lı çalışması var. 19.02.2012 tarihinde vefat eden babamdan dolayı anneme maaş bağlanabilir mi? Emin YILMAZ
Cevap: Babanızın mevcut gün sayısı ile annenize dul aylığı bağlanabilir. Yapmanız gereken ölüm aylığı için başvuru yapmaktır.
Soru: 27.03.1964 doğumluyum. 1987 yılından başlayarak önce 3 bin 807 gün SSK'lı, sonra bin 33 gün Bağ-Kur'lu, daha sonra da 01.07.2009'dan itibaren 938 gündür SSK'lı olarak prim ödemeye devam ediyorum. Askerliğimi 1994 yılında kısa dönem olarak yaptım. Ne zaman emekli olabilirim? Mustafa BAYGIN
Cevap: 1987 yılında sigortalılığa başlayan bir erkek sigortalı olarak bundan sonra SSK'lı olarak 322 gün daha SSK'lı olarak çalışmaya devam ederseniz 50 yaşını dolduracağınız 27.03.2014 tarihinde SSK'lılıktan emekli olabilirsiniz. Askerliği borçlanmanıza gerek bulunmuyor.
Şevket Tezel - SÖZCÜ
19 Nisan 2012 Perşembe
İşverenleri ve sigortalıları yakından ilgilendiren önemli değişiklikler hk.
Etiketler:
emeklilik hesaplama
,
Emeklilik Soru Cevap
,
SGK emeklilik hesaplama