Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

3 Nisan 2012 Salı

Emekli ikramiyesi alabilir miyim?

Kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak memurluktan ayrılanlar emekli ikramiyesi alabilecek

Soru: 1995 yılında SSK’dan isteğe bağlı olarak emekli oldum. Ancak daha önce 1969 ile 1986 yılları arasında Emekli Sandığına bağlı olarak PTT’de çalıştım. Ve daha sonra istifa ederek ayrıldım. Duyduğuma göre; emekli ikramiyesi alınabiliyormuş. Emekli ikramiyesi alabilir miyim? Bunun için nasıl bir yol izlemem gerek? Sorunuma açıklık getirebilirseniz çok mutlu olacağım.


Erdal IRMAKLAR

Cevap: Memurluktan ayrılan ve daha sonra hizmetlerini birleştirerek SSK, Bağ-Kur hatta Emekli Sandığından emekli olanlara, son çalıştığı kurum Emekli Sandığına tabi olmadığı gerekçesi ile emekli ikramiyeleri ödenmedi. Sizin durumunuzda olan eski memurlara emekli ikramiyesi ödenmesine mani olan yasa hükmünü, Anayasa Mahkemesi iki kere iptal etti. Ancak, 26 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 6270 sayılı yasa ile, Emekli Sandığı Kanun 89 ncu maddesinde yapılan değişiklikle, bu durumda olanlara emekli ikramiyesi ödenmesi, kıdem tazminatı alma şartlarına bağlandı. (1475 sayılı yasanın 14 ncü maddesindeki şartlara)
1475 sayılı yasasının 14 ncü maddesine göre; 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödemesi olanlar, işinden kendi isteği ile ayrılsa da kıdem tazminatı alabiliyor. Bu hüküm 1475 sayılı yasaya 8 Eylül 1999 tarihinde eklendi. SGK, sizin gibi bu tarihten önce memurluktan ayrılanlara, memurluktan ayrılma tarihinde 1475 sayılı yasanın 14 ncü maddesinde 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödemesiyle ayrılanlara kıdem tazminatı ödeneceğine dair hüküm olmadığı gerekçesiyle, 15 yıldan fazla hizmet süresi olsa da emekli ikramiyesi ödemiyor. SGK’ nın uygulamasına göre emekli ikramiyesi alamazsınız. SGK’ nın bu uygulamasının hukukiliği tartışmaya açık. Çünkü, 26 Ocak 2012 de yasada yapılan değişiklikte kanun koyucu 1475 sayılı yasanın 14 ncü maddesinin bugünkü haline atıf yapmaktadır. Yoksa kanun koyucu SGK’ nın yaptığı uygulamayı amaçlasa, yasaya geçici bir madde ekleyerek, 26 Ocak 2012 den önce emekli olanlara, 1475 sayılı yasanın 14 ncü maddesinin memurluktan ayrılma tarihindeki halinin uygulanacağını hüküm altına alırdı.
Uygulamanın zaman içinde yargı kararlarıyla yönleneceği kanısındayız. Bekleyip yargı kararlarını takip etmeniz de yarar var.

Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com