Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

29 Ağustos 2010 Pazar

Muhasebeciler isteğe bağlı sigortayı tercih etmememi bir yerde sigortalı görünmemi tavsiye ediyorlar sizce ne yapmalıyım?

SORU:

Merhabalar,

1987 yılında Ticaret Lisesinde okurken yasa gereği SSK kaydım oldu ve 01.10.1987 tarihli başlangıç yazılı ssk sicil kartım var. Fakat tüm dökümanlarda 1989 olarak başlangıcım görünüyor. Aralıklı da olsa 2000 yılına kadar çalıştığım dönemlerde SSK ücretlerim işverenler tarafından ödendi.

2001-2007 yıllarında isteğe bağlı olarak primlerimi ödedim. 2007 yıl sonunda bir turizm firmasına ortak oldum. Dolayısı ile Bağkura geçildi.  Burada maalesef ödeme hiç yapılmadı buna ait 3.665 tl lik borcu taksitlendirmek için hala uğraşıyorum.

Şimdi sormak istediğim tam olarak ne zaman emekli olabilirim.? İsteğe bağlıyı tercih etmememi bir yerde sigortalı görünmemi tavsiye ediyor muhasebeciler.

Bilgilerim aşağıdaki gibidir şimdiden teşekkür ederim...


Gülçin Ş.

CEVAP:

Gülçin hanım 1987 yılındaki staj başlangıcınız emekli olurken işinize yaramaz ve dikkate alınmaz.

Dolayısıyla gerçek işe başlangıç tarihiniz ilk defa normal bir işyerinden sigortanızın yattığı 1989 yılıdır.

Ay ve gün olarak işe giriş tarihinizi belirtseydiniz daha net cevap verebilirdim.

Eğer SSK başlangıcınız 23.05.1989 ve öncesi ise 45 yaşında 5300 günden;
başlangıcınız 24.05.1989 ve sonrası ise 46 yaşında 5375 günden SSK emeklisi olabilirsiniz.

Size söylenenler doğru artık isteğe bağlı SSK kalktı ve isteğe bağlı sigortaya ödenen primler Bağ-kura sayılıyor. Ve isteğe bağlı sigortalılık 3,5 yıldan fazla devam ederse SSK değil Bağ-kur kanunları devreye giriyor.

Bağ-kur emekliliği ise SSK'ya göre hem daha geç hem daha düşük maaş demek...

Yapmanız gereken 2007 yılı sonunda ortak olduğunuz firmadan 3,5 yıl dolmadan ayrılmak. Aksi takdirde sözkonusu şirket ortaklığınız 3,5 yılı geçerse Bağ-kur kaydınız olduğundan SSK emeklikliğiniz için son yedi yıl kuralına takılırsınız.

Eğer ortaklığınızı kapatıp Bağ-kur'dan çıktıktan sonra prim günü eksiğiniz olursa ( yukarıda yazdıklarınızdan net prim ödemenizi tespit etmem mümkün değil) SSK'lı bir işe girerek tamamlayabilirsiniz.

Ayrıca doğum borçlanması genelgesi çıktığında çocuğunuz varsa doğum borçlanması yapmak suretiyle de eksik günlerinizi tamamlama hakkınız var.

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Sorularınızı Yanıtlıyor

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com