Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

7 Nisan 2014 Pazartesi

Yıllık izinde hangi haller çalışılmış sayılır? - İŞTE YILLIK İZİN BAKIMINDAN ÇALIŞILMIŞ SAYILAN SÜRELER - Dr. Resul KURT yazdı!


Yıllık izinde hangi haller çalışılmış sayılır?

4857 Sayılı İş Kanunu’nun 55. maddesi, yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında belli sürelerin “çalışılmış gibi” sayılmasına imkân tanımıştır. Bu sayımın sınırlayıcı (tahdidi) olarak ortaya çıkmaktadır. Nitekim Yargıtay bir kararında (Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 31.01.1994 tarih ve E.994/1333, K.994/1184 sayılı kararı) “İş Kanunu’nda yıllık izin hakkının hesabında çalışılmış gibi sayılan haller sınırlı olarak düzenlenmiştir” demek suretiyle söz konusu durumu vurgulamıştır. Çalışmış gibi sayılan haller tahdit edildiğinden örneğin, grevde çalışmadan geçen süre, yıllık izne hak kazanmada çalışılmış gibi sayılan süre olarak dikkate alınmamalıdır.


Yıllık izin bakımından çalışılmış sayılan süreler şöyle sıralanabilir:

 

Kaza ve hastalık

4857 sayılı İş Kanunu’nun 55. maddesine göre, işçinin uğradığı kaza veya tutulduğu hastalıktan ötürü işine gidemediği günler yıllık izne hak kazanmada çalışılmış gibi sayılmaktadır.

4857 sayılı İş Kanunu, işçinin uğradığı kaza veya tutulduğu hastalıktan dolayı gidemediği günlere bir sınırlama getirmiştir. Başka bir ifadeyle, 25’inci maddenin (I) numaralı bendinin (b) alt bendinde öngörülen süreden fazlası, yıllık izne hak kazanmada çalışılmış gibi sayılmayacaktır.

İş Kanunu’nun 17’nci maddesi, belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden işçinin sözleşmesine göre değişen bildirim sürelerini hükme bağlamakla birlikte, 2 ve 8 hafta arasında değişen bu sürelerin asgari olduğunu vurgulamakta ve sözleşmelerle söz konusu sürelerin artırabilmesine imkân tanımaktadır.

Başka bir ifadeyle, bildirim önelleri, işçi lehine arttırılabilir; ancak işçi aleyhine azaltılamaz. Buna göre işçinin çalışmasına bağlı olarak 8 ila 14 hafta arasında değişen süre yıllık izne hak kazanmak için çalışılmış sayılır. Örneklendirmek gerekirse, 2 yıllık hizmeti olan bir işçinin ancak 12 haftalık istirahat süresi yıllık izne hak kazanmada çalışılmış gibi sayılacaktır; çünkü, işçinin hizmeti 2 yıl olduğundan ihbar öneli 6 haftadır. 6 haftalık ilave ile 12 hafta bulunacaktır. İşçinin, örneğin, 15 haftalık rapor alması halinde 12 haftalık istirahat süresi yıllık izne hak kazanmada çalışılmış gibi sayılacak, ancak 3 haftalık süre yıllık izne hak kazanmada çalışılmış gibi sayılmayacaktır.


Doğum

İş Kanunu’nun 74’üncü maddesi,

• Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamalarının esas olduğunu,

• Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki haftalık sürenin ekleneceğini,

• Yukarıda öngörülen sürelerin işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabileceğini, bu sürelerin hekim raporu ile belirtileceğini hükme bağlamıştır.

Kadın işçilerin 74’üncü madde gereğince doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günler; başka bir ifade ile kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre, çoğul gebelik halinde doğumdan önce 10 ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam 18 haftalık süre yıllık izne hak kazanmak için çalışılmış sayılır.

İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

Haftaya yıllık izin hesabında çalışılmış gibi sayılan hallerin açıklanmasına devam edilecektir.


Yıllık izin hesabında çalışılmış sayılan haller (II)

Bu hafta yıllık izin hesabında çalışılmış gibi sayılan hallerin açıklanmasına devam ediyoruz.

Askerlik

İşçinin muvazzaf askerlik hizmeti dışında manevra veya herhangi bir kanundan dolayı ödevlendirilmesi sırasında işine gidemediği günler yıllık izne hak kazanmada çalışılmış gibi sayılmaktadır. Ancak yasa söz konusu süreyi yılda 90 gün ile sınırlamıştır. Başka bir ifadeyle, işe gelinemeyen sürelerin en fazla 90 günü yıllık izin bakımından hizmet süresine eklenecek 90 günden fazlası eklenemeyecektir. İşçinin normal muvazzaf askerlik süresi, yıllık izin kıdeminden sayılmaz. 

İş yerindeki zorlayıcı sebepler

Çalışmakta olduğu iş yerinde zorlayıcı sebepler yüzünden işin aralıksız bir haftadan çok tatil edilmesi sonucu olarak işçinin çalışmadan geçirdiği zamanın onbeş günü yıllık izne hak kazanmada çalışılmış gibi sayılmaktadır. Ancak yasa söz konusu sürenin hesaplanmasını işçinin yeniden işe başlaması şartına bağlamıştır. 

Kanunun 66. maddesinde sözü geçen süreler

İş Kanunu’nun 66’ncı maddesine göre aşağıdaki süreler işçinin günlük çalışma sürelerinden dolayısıyla yıllık izne hak kazanmada çalışılmış gibi sayılır. 

Hafta tatili, ulusal bayram genel tatil günleri

Hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil günleri yıllık izne hak kazanmada çalışılmış gibi sayılır. Ulusal Bayram ve genel tatil günleri, 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’da ayrıntılı olarak gösterilmiştir. Bir takvim yılı içinde ulusal bayram ve genel tatil günlerinin toplamı 14.5 gündür 

Röntgen muayenehanelerinde çalışanlar

3153 sayılı Kanun’a dayanılarak çıkarılan tüzüğe göre röntgen muayenehanelerinde çalışanlara pazardan başka verilmesi gereken yarım günlük izinler yıllık izne hak kazanmada çalışılmış gibi sayılmaktadır. 

İş mevzuatı ile ilgili görevlerde geçen süreler

İşçilerin arabuluculuk toplantılarına katılmaları, hakem kurullarında bulunmaları, bu kurullarda işçi temsilciliği görevlerini yapmaları, çalışma hayatı ile ilgili mevzuata göre kurulan meclis, kurul, komisyon ve toplantılara yahut işçilik konuları ile ilgili uluslararası kuruluşların konferans, kongre veya kurullarına işçi veya sendika temsilcisi olarak katılması sebebiyle işlerine devam edemedikleri günler yıllık izne hak kazanmada çalışılmış gibi sayılmaktadır. 

Evlilik ve ölüm hali

İşçilerin evlenmelerinde üç güne kadar, ana veya babalarının, eşlerinin, kardeş veya çocuklarının ölümünde üç güne kadar verilecek izinler yıllık izne hak kazanmada çalışılmış gibi sayılmaktadır 

İşveren tarafından verilen diğer izinler ile kısa çalışma süreleri

İşveren tarafından verilen diğer izinler ile kısa çalışma süreleri yıllık izne hak kazanmada çalışılmış gibi sayılmaktadır. 

Yıllık ücretli izin süresi

İş Kanunu’nun uygulanması sonucu olarak işçiye verilmiş bulunan yıllık ücretli izin çalışılmış gibi kabul edilen süreler arasında sayılmaktadır. Ancak hizmet akdinin askıda kaldığı; grevde geçen süreler, izinsiz ve mazaretsiz devamsızlık süreleri, kadın işçinin 74. madde gereğince doğumdan sonraki sekiz haftadan sonra altı aya kadar kullanabileceği ücretsiz izin süreleri yıllık iznin hesabında çalışılmış gibi sayılmayacaktır.

Resul KURT - DÜNYA

--
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK İŞLEMLERİ

Emeklilik Tarihinizi Hesaplatmak için tıklayın
SGK Hizmet Birleştirme İşlemleri hakkında bilgi için tıklayın
SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvurularınız için tıklayın
Bağ-kur Hizmet ve Prim Borcu Sorunlarınız için tıklayın
Askerlik Borçlanmasıyla Erken Emeklilik Hesabı için tıklayın
Çözemediğiniz Her Türlü SSK ve Bağ-kur Sorunları için 
tıklayın



WEB SİTEMİZE SON EKLENEN HABERLER
  1. Prim borcunu ödemeyen esnafın hizmetleri silinecek - HİZMET SİLİNMESİ NE ANLAMA GELİYOR? - Şükrü KIZILOT yazdı!
  2. SSK ve Bağ-kur Emeklilik Hesaplama
  3. Süper emekliler ne istiyor?
  4. Bağ-Kura geriye yönelik kayıt hakkı verilme ihtimali hk.
  5. Sosyal güvenlikte yapılacak kritik düzenlemeler hk.
  6. Adınıza para yatırılmış olabilir - ADINA PARA YATIRILMIŞ MI? - Öğrenmek için tıklayın!
  7. Torba yasa ne zaman çıkacak? - KİMLER TORBAYA GİREBİLİR? - Ayrıntıları okumak için tıklayın!
  8. Sağlık sistemi açısından Amerika ile Türkiye arasındaki farklar - AMERİKA'DAKİ TÜRKLERİN GAZETESİ YAZDI!
  9. Torba Kanunla taşeron işçilere kadro verilecek mi?
  10. Sigortasız çalışanlar hakkını arayabilir mi? - GEÇMİŞTE SSK PRİMİ YATIRILMAYANLARIN DİKKATİNE!
  11. Bulgaristan borçlanmasının şartları - BULGARİSTAN ÇALIŞMALARINI BORÇLANARAK EMEKLİLİK!
  12. İş ve Meslek Danışmanları Ne İstiyor? - Ataması Yapılmayan İş ve Meslek Danışmanları Platformu - Resul KURT yazdı!
  13. Torba kanunla vergi yasalarında hangi değişiklikler yapılmıştır? - GELİR VERGİSİ DEĞİŞİKLİKLERİ - VERGİ USUL KANUNU DEĞİŞİKLİKLERİ - KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU DEĞİŞİKLİKLERİ - KURUMLAR VERGİSİ KANUNU DEĞİŞİKLİKLERİ - Ekrem ÖNCÜ yazdı!
  14. Yeni KEY ödemesi alacak olanların listesi - ADINIZI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN!
  15. Milyonlarca çalışanın beklediği haber - ÇALIŞMA BAKANI AÇIKLAMA YAPTI!
  16. Kadınlara çift maaş müjdesi - KİMLER, NASIL YARARLANABİLİYOR?
  17. Torba yasa ile gelecek olan 24 aydan çok Bağ-Kur borçlarının silinmesi uygulamasını bekleyin - BAĞ-KUR BORCU OLANLARIN DİKKATİNE!
  18. Geriye dönük GSS prim borcu olanlar ne yapmalı? - GSS AFFI!
  19. Dava açarak veya Torba yasayı bekleyerek emekli olursunuz - SSK EMEKLİLİĞİNİ ENGELLEYEN BAĞ-KUR BORÇLARINI SİLDİRMEK İSTEYENLER OKUSUN!
  20. T.C. vatandaşı olmadan geçen yurtdışı süreleri - YURTDIŞI BORÇLANMASI YAPMAK MÜMKÜN MÜ?
  21. Emsallerini geçemezsin - EMSAL UYGULAMASINA TAKILANLAR!
  22. 18 yaşımdan önceki bir yılım emeklilik tarihini değiştirir mi? - 18 YAŞ ÖNCESİ İŞE GİRİŞLE EMEKLİLİK!
  23. Emeklilikte yaşa takılanları ilgilendiren son haber - DÜZENLEME 5 MİLYON KİŞİYİ KAPSIYOR!
  24. Geçmiş vergi kayıtlarıyla Bağ-kur hizmeti kazanmak isteyenlerin dikkatine!
  25. Ali Tezel herkesin beklediği Torba yasadaki olası düzenlemeleri yazdı!
  26. Çalıştıkça ilerde alınacak emekli aylığı ne olur?
  27. İkinci emeklilik olayı ileride tekrar gündeme gelebilir mi?
  28. Emeklilik durumunuz hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınızı gönderiniz
  29. Evde çalışanlar nasıl sigortalı gösterilir?
  30. Maaşı düşürülen çalışanların bilgisine!
  31. İşten kendi isteğimle ayrılsam tazminatımı alabilir miyim?
  32. 100.000 kişiye emeklilik müjdesi - EMEKLİLİK İÇİN ARANAN PRİM GÜN SAYISI EKSİK OLANLARIN DİKKATİNE!
  33. Torba Yasada Bağ-kur Affı Teklifi - BAĞ-KUR KAYDI OLMAYAN ESKİ VERGİ MÜKELLEFLERİNE GERİYE DÖNÜK BORÇLANMA HAKKI!
  34. Emeklilik yaşını beklemek üzere işten ayrılanlar dikkat!
  35. Geriye dönük SSK prim borçlanması hakkı geliyor - İŞTE TORBA YASANIN EN BÜYÜK MÜJDESİ - Ali TEZEL yazdı!
  36. Sürekli rapor alan işçi nasıl işten çıkarılabilir? - ÖRNEK YARGITAY KARARI!
  37. Sahte iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarına dikkat - ESNAFLAR OKUSUN!
  38. Emekli maaşı rekabeti - BANKALAR EMEKLİNİN PEŞİNDE!
  39. Emeklilik tarihinizi öğrenmek ister misiniz?
  40. Emekli memurların 2014 maaş farkları hesaplara yattı mı?
  41. Şifresiz SSK ve Bağ-kur hizmet dökümü sorgulaması nasıl yapılır?
  42. İşsizlik maaşı kaç liraya yükselecek?
  43. Emeklilikte yaşa takılanlar hakkında bilgi almak istiyorum - YAŞA TAKILANLAR OKUSUN!
  44. Çalışmıyorum emekli olabilmem için ne yapmalıyım?
  45. SGK'yı mahkemeye vermeyi düşünüyorum, kazanma şansım nedir?
  46. Emeklilik şartlarım nasıldır?
  47. Doğum borçlanmasının bana avantajı nedir?
  48. Emeklilik tarihi hakkında bilgi almak istemekteyiz
  49. Yaş haddinden emekli olması için daha kaç gün prim ödemesi gerekmektedir?
  50. Askerlik borçlanması işbaşı tarihimi geri çeker mi?
  51. 4500 gün prim ödemem var, ne zaman emekli olurum?
  52. Mahkeme kararıyla yaşımı büyütsem emeklilik yaşımı etkiler mi?
  53. Geriye doğru askerliğimin ne kadarını borçlanmam lazım?
  54. Emekli olmak için ne yapması gerekir?
  55. Yüzde 40 oranında engelliyim, ne zaman emekli olurum?
  56. Kaç TL emekli maaşı bağlanır?
  57. Erken emekli olabilmek için arada prim ödenmeyen günleri nasıl doldurabiliriz?
  58. Tarım Bağ-Kuruna geçtim ne zaman emekli olabilirim?
  59. Eski emekliye 921 lira, yeni emekliye 640 lira maaş - YENİ EMEKLİLERE NEDEN DÜŞÜK MAAŞ BAĞLANIYOR?
  60. 2 çocuktan yararlanarak 3600 günden emekli olabilme hakkı var mı?
  61. 7052 gün prim ödemem var, halen çalışmaktayım, ne zaman emekli olabilirim?
  62. Primini 3600 güne tamamlayacağı tarihe göre emeklilik hesabı
  63. Yaş haddinden daha erken emeklilik
  64. Bağ-Kur kapanışını yaparak SSK'ya geçtim, ne zaman emekli olabilirim?
  65. 1260 günle nasıl emekli olurum?
  66. SSK'dan ne zaman emekli olabilirim?
  67. İş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırmak zorunda mıyız?
  68. 5225 günden emekli olabilir
  69. Kıdem tazminatı alarak işten ayrılmak için aranan şartlar
  70. Toplu ödeme yaparsak annem emekli maaşı alabilir mi?
  71. Şahıs şirketi kuracağım - Bağ-Kura mı kayıt olmalıyım? - Ya da SSK ya mı? - Nasıl bir yol izlemeliyim?
  72. Milyonlarca emeklinin umutla beklediği intibak yasası çıkacak mı?
  73. 900 günden dava açmak suretiyle aylık bağlatma hk.
  74. 3600 gün üzerinden mi yoksa 5525 gün üzerinden mi emekli olacağım?
  75. SSK emeklisiyim, Emekli Sandığından emekli babamın dosyasından yetim maaşı bağlatabilir miyim?
  76. Üçüncü çocuk için borçlanma hakkı veren kanun çıktı mı?
  77. Genel sağlık sigortası GSS için yatırılan primler emeklilik için de sayılıyor mu?
  78. Ne zaman emekli olacağım, 25 senemi doldurduğum zaman mı yoksa 56 yaşında mı?
  79. Emekli kapıcı çalışma hk.
  80. Ne zaman emekli olurum?
  81. Doğum borçlanması yapabilir miyim? - Ne zaman, kaç yaşında ve kaç prim günüyle emekli olabilirim?
  82. Hangi emeklilik şartlarına tabiyim? - Askerlik borçlanması yapmama gerek var mı?
  83. Doğum borçlanması yapmam halinde ne zaman emekli olabilirim?
  84. SGDP kesintisinin kaldırılması hakkında yasa çıktı mı?
  85. Herkesin gözü Torba yasada - BAĞ-KUR PRİM AFFI - EMEKLİYE İNTİBAK VE PROMOSYON - 4C'LİYE KADRO - İŞ DANIŞMANLARI ATAMA BEKLİYOR - AKADEMİK PERSONELE ZAM - KAMUDA DİSİPLİN AFFI VE EK DERECE - ÜNİVERSİTELİ İŞÇİYE MEMURLUK HAKKI - GSS BORÇLARINA AF - Ayrıntıları okumak için tıkayın!
  86. SGK nasıl dolandırılıyor? - 24 KAT MAAŞ ALMAK İÇİN UYGULANAN YÖNTEM!
  87. İş ve meslek danışmanları atama bekliyor - İMD ATAMALARI!
  88. 3600'den ne zaman emekli olabilirim?
  89. Dava yoluyla dul-yetim aylığı bağlatma hk.
  90. 1994 yılından beri SSK'lıyım, ne zaman emekli olabilirim?
  91. 1976 SSK girişiyle emeklilik
  92. A.Ş. yönetim kurulu üyeliği sona erenlerin SGDP destek priminden kurtulması hk.
  93. Ölen kardeşimin dosyasından kendime aylık bağlatabilir miyim?
  94. Asgari ücretle çalışan emekli kapıcının eline net kaç TL geçer?
  95. Etrafımızdan duyduklarımıza göre, annem de emekli olduğu için babamın maaşını almaması gerekiyormuş - Sonradan başımız ağrısın istemiyoruz bu konuda bilgi verir misiniz?
  96. 17 ay askerlik borçlanması yaptıktan sonra emekli olabilir
  97. Yaşımın dolmasını beklerken işsizlik ödeneğinden ve sağlıktan faydalanabilir miyim?
  98. 10 ay askerlik borçlanmasıyla 1 yıl erken emeklilik
  99. Staj sigortası hangi durumda başlangıç sayılır?
  100. Ne zaman emekli olabilirim, 24 ay askerliğimi borçlanmam işe yarar mı?

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com